Visste du at kanelbolle er skillingsbolle på bergensk?
For å lage disse fargerike bollene trenger du:
Ca. 1000 g hvetemel
5 dl melk, ca. 30 grader
25 g fersk gjær eller ½ pose tørrgjær
175 g sukker
1 ts kardemomme
¼ ts salt
1 egg
150 g smør, romtemperert
Fyll:
Smør
Sukker
Kanel
Strøssel
1 egg til pensling
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du denne oppi. Elt deigen i ca. ti minutter i en kjøkkenmaskin på sakte til middels hastighet.
- Tilsett romtemperert smør i skiver og elt deigen i ca. ti minutter til.
- Dekk til bakebollen og la deigen heve til ca. dobbel størrelse.
- Kjevle ut bolledeigen til et stort rektangel, ha på smør, sukker, kanel og strøssel, rull deigen sammen og skjær den i ca. 25 emner.
- Fordel bollene på to bakepapirkledde stekebrett og dekk dem til med kjøkkenhåndklær. La bollene heve til ca. dobbel størrelse.
- Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem på 225 grader i 10- 13 minutter, til bollene er gyllen.
- Avkjøl bollene på rist.
Tips: For en enklere variant – gå for en 1-2-3 bollevariant og hopp rett til steg 4.